Daisypath Anniversary tickers

Aug 2, 2011

Jom makan bubur Harira (makanan Maghribi)

Assalamualaikum..

Cepat je dh hari ke-2 kite puasa kan..? 
Setiap bulan puasa ni, BE akan suruh mama BE wat bubur HARIRA.. Bubur ni adalah sama mcm bubur lambuk. Bila bulan puasa di Malaysia akan wat bubur lambuk. Bubur HARIRA ni dari negara Arab iaitu Maghribi ataupun yang lebih dikenali dgn nama Morocco. Terletak di Afrika Utara, nak pegi Spain pun dekat tp BE x sempat pegi Spain sbb banjir masa tu..huhu

Macam mana BE tahu ttg bubur Harira ni ek..? critenye gini.. tapi BE pendekkan.. BE ikut mama BE duk Maghribi selama 1thn lbh (my mum works as a Diplomatik) jadi bila bulan puasa tiba, orang arab ni akan buat bubur HARIRA. mmg sedap.. dlm bubur tu ada ayam, daging dipotong dadu kecik2, kacang kuda, spegatti, tomato, semua dichop kecik2.. Readers leh cuba.. senang je masakan dia tp ia mkn masa yang lama. leh katakan sejam lebih jugak lah sebab nak bg smua bhn dlm bubur tu lembut.. 

Bubur HARIRA ni sedap dimakan dlm keadaan panas atau suam2 panas.. klau mkn sejuk ok je tp kurang ada feel lah.. BE akan makan dgn  french bread (gmbr di bawah)

http://www.a-night-in-paris.com/images/typical-french-food-la-baguette-02-225w.jpg
Ini namanya French Bread.. kadang2 BE panggil roti panjang je
Ini gambar Bubur HARIRA...



Nampak sedap x..? Dia sedap mkn klau kuahnye pekat.. Masa di Maghribi dulu, BE x jemu mkn ni.. setiap kali nak b'buka mesti beli bubur HARIRA di kedai..YUM2.. Ooopp puasa lah..

Kalau nak recipe Bubur HARIRA, nnt BE bg on the next topik..

~BrightEye~

2 comments:

ZaNa aDieyZa said...

sedap eh? zana x pernah cuba.. hihihihi

BrightEye said...

aDieyZa: memang cedap.. Nnt aDieyZa try lah ye..