Daisypath Anniversary tickers

Sep 9, 2011

Kerana penyakit ini...

http://www.agingcareresources.org/images/Nebulizer.jpg
Nebulizer
Jerebu semakin lama semakin tebal..Kelmarin bila BE dan Azmeer alik dr kerja, dari jauh nmpk jerebu je..mmg tak nmpk apa di depan sana.. Dari hari tu BE dpt rasa BE sesak nafas, ingat hari khamis nak puasa tp pada jam 5am BE dah mula semput. Terasa susah nak bernafas macam lubang pernafasan kene sumbat dgn kahak yang byk. BE kejut Azmeer sbb BE nak guna Gas (Nebulizer). Pagi tadi jam 3am, BE kejut Azmeer lagi guna Gas.. Gas tu parents BE beli ketika BE darjah 1. BE kesian sgt tgk Azmeer sbb slalu x cukup tdo kerana BE.. Azmeer adalah suami yang cukup caring terhadap BE dari BE kenal dia lagi.. 
Love you sayang.. (jiwang skit)


Sejak dari kecil BE diserang penyakit Asma.. 
Puncanya BE ingin bermain bunga api bersama kanak2 yang lain untuk menyambut Aidilfitri. Actually BE langsung tak ingat pada kejadian itu tp cerita ini telah disampaikan oleh parents BE. Kerana seronok sgt main bunga api yg penuh dgn asap, BE tiba2 sesak nafas dan dibawa ke Hospital. Klau tak silap sama ada seminggu atau seminggu lebih BE kene tahan di Hospital. Masa tu BE berumur 2 atau 3thn. Mana lah nak ingat masa tu kan. BE ingat situasi masa tu tgn BE kene masuk air.. Bila nurse masuk air yg baru, terasa ngilu dia, sampai skrg BE leh ingat. Mama yg selalu temankan BE di Hospital.

Byk pantang larang klau org asma ni.. Makan atau minum bende sejuk xleh ambik. Cuaca panas sgt/sejuk pun leh sesak nafas. Asap pun sama.. tp bab mkn atau minum bende sejuk ssh BE nak elakkan sbb cuaca di sini panas dan ada juga fav. food BE especially ice-cream, milkshake and buah Nangka..itu paling fav. tp kene control..huhu. So, Inhaler akan BE sentiasa bawa ke mana2 je..actually i don't like the taste but i have to..(~_~)

Kepada suami BE, terima kasih kerana sayang sanggup menjaga BE bila BE diserang Asma.. I really appreciate all the things that sayang willing to help me heal from Asthma attack..& also to my parents and my sister whom take care of me since childhood til now..

2 comments:

BrightEye said...

sama2 sayang, insyallah, selagi abg x pejam mata rapat kat dunia ni , abg akan jage sayang sebaik mungkin,klu papa & mama leh jage sayang dri kecik kenape abg x eh pulak, so xde alasan utk abg sebagai suami utk jge sayang, love u so much sayang.. :-*

BrightEye said...

Sayang BE: Terima kasih sayang.. Love u too so much.. :*