Daisypath Anniversary tickers

Mar 24, 2012

Kenapa KFC staff tak mesra langsung?!!

Selamat mlm semua.. dh dinner ke blum..? BE masak ikan goreng kuah kicap dan sayur kangkung utk mkn malam..dh mkn dah pun...Alhamdulillah..

Ok... tak semua staff KFC ni tak mesra..ada yang mesra ada yg tak. Mcm ptg td kn, adik Azmeer pesan kat Azmeer minta tlg belikan dia ayam KFC dinner plate..Masa tu BE dan Azmeer beli brg dapur skit kt Tesco. Dh hbs beli brg, Azmeer minta tlg BE belikan.. Tak ramai org pun masa tu. Bila dh giliran BE, ada 2 org sambut kedatangan kite lah. sorang tukang ambik makanan, sorang lg ni ambik order tp yang ni plak perempuan ni tukang ambik order dan tukang ambik makanan sekali..yg tlg tekan2 kat cashier tu budak lelaki lah..nmpk gaya mcm dia baru lg. 

Perempuan ni sambut kita penuh mesra..Dia tanya nak makan sini ke..? BE jwb lah Take Away.. Dia tanya balik, nak order apa ye.. BE jwb alik nak dinner plate satu..... pastu dia terus g ambik.. org blum habis ckp lagi ni dia dh blah..hampeh punya perempuan.. BE pun ckp kt dia kuat skit semasa dia tgh g ambik air.. "Saya nak ayam spicy thigh and ribs." Yg budak lelaki ni plak tak tlg sampaikan pd dia, kot2 takut perempuan tu x dgr.. pastu dh dpt apa yg kite nak, BE pegi kt Azmeer minta dia check. Hmm hampeh, apa kite nak semua tak betul. Dia bg ayam original, dada dan kepak.. Tulah, dgr apa kite nak dulu.. So BE patah alik kt org tu, "Saya nak spicy tp awak bg ori.." Dia pun tanya plak kt budak lelaki tu.. "la spicy ke?" Lelaki tu plak wat bodoh mcm tunjuk bukan salah dia. Perempuan tu ambik bekas td, tukar ayam yg kite nak pastu tape alik tp tak tape betul pun pastu bg kat BE tanpa pandang kt kite, tanpa say sorry langsung, pastu buat muka masam.. (tgh marah ni..) Kite pun ckp kt dia kuat2.."TERIMA KASIH!".. 

Bengong tul dia ni..mana tak sakit hati klau layan customer mcm tu..

Satu lg cerita di KFC Alamanda.. ni berlaku kat org lain.. kwn BE sendiri yg nmpk.. Masa dia tgh duk tunggu makanan dia kat counter, ada seorang customer ni dtg kat counter td nak minta sudu. Pastu salah sorang staff KFC ni pun bg lah sudu plastik kecik tu..Customer td pun ckp kat dia alik "Saya nk sudu mkn sbb sy order nasi", staff tu letak sudu dgn muka masam hempas laci dpn customer td.. Customer td geleng kepala  je.. 

So dh nmpk dorang ni mcm tak repect customer.. BE di sini bukan nak cari gaduh ataupun nak sakitkan hati org tp itulah kenyataan dgn apa yg berlaku di dpn mata BE sendiri.. Tlg lah hormat customer.. Tak kira lah staff KFC ke, Burger King ke, McD ke atau mana2 fast food pun, BE tau keje u all mmg memenatkan tp klau u all layan kite baik, customer puas hati. 
Take this as an advice..Treat us well, u'll definitely achieve higher..

      


3 comments:

Simple Trust said...

hampeh..kalau i,i cakap je..watla keje betul2

dd dudu said...

haishhh

bleh plak main hempas2 dpn customer ek

BrightEye said...

adik:
geram kan..

dd:
tu namanya x keje ikhlas..

Followers