Daisypath Anniversary tickers

Jun 26, 2012

Buah zuriat part 2

Assalamualaikum..

Dah lama BE tak update blog.. sebab keje byk sgt.. nak update mlm maaf lah sbb alik umah nak rehat terus.. main game je pastu tgk tv pastu golek2 bum..hehe

BE dh hampir sebulan minum air buah zuriat ni dan sepanjang BE minum air buah tu, haid BE kembali normal berbanding dulu.. BE cuma nak share pada readers yg susah nak dpt zuriat.. BE berkahwin setahun 3 bulan dan masih belum ada rezeki utk dpt anak.. (yg kemetot tomei2 tu..hehe). Hubby dan BE sukakan budak, kadang2 BE tgk hubby cam sedih je..bila tgk hubby main dgn anak buah dia bukan main seronok dia tu.. 
InsyaAllah sayang..dengan izin Allah, Dia akan makbulkan doa kami.. 
BE nak share gambar2 yg hubby BE belah buah zuriat kelmarin. Memang sukar utk belah dia terutama bila kite dh sampai ke biji tu..

2 buah zuriat (kene ada dua) utk suami dan isteri

Kene pakai ini, mudah utk kikis kulit dia, klau guna pisau atau parang mmg tak berapa nak menjadi

sabut buah zuriat (slps kikis kulitnya)
Potong sabut tu sehingga nmpk tempurungnya. Sabut jgn buang tau

Inilah tempurung buah zuriat..keras yg amat.. 
goncang2 leh dgr biji dlm tu..kene belah lagi tau lum habis lagi ni..hehe

Hubby guna gergaji yg kecik dulu supaya leh masukkan parang tu,
pastu ketuk hammer atas parang tu sehingga dibelah dua.. sakit telinga oo

Tadaaa..dh nmpk isinya.. isi buah tu keras mcm batu tau, klau gigit mau tanggal gigi,..haha

Itulah ceritanya.. Bukan senang utk belah buah zuriat ni.. 
Kene ada kesabaran dan kesabaran kite itulah boleh mendapat yg lebih baik apa yg kite inginkan.

Selepas siap semua, sabut dan isi buah zuriat tu diisi dgn 6 cawan air dan direbus selama 15min, tak lebih tak kurang. Biarkan selama 6 jam dan diblend sabutnya dgn airnya sekali. tapis dan minum..(sebelum minum kenelah baca doa ye) Hubby tak tahan dgn baunya jadi BE campurkan dgn madu ataupun gula sedikit. BE suka minum bila dia sejuk, simpan dlm peti sejuk. Bila air semua dah habis kene buat yg baru, klau direbus biji yg sama td khasiatnye dh xde dh so better wat yg baru lah. BE lupa nak snap airnya.. warna dia seakan2 warna teh..

Klau sesiapa nak leh la call Puan Fatemah Abdullah di talian 013-2737078 (^_^)

2 comments:

Marya Yusof said...

BE,

First time dgr psl buah zuriat ni! Nice sharing... Semoga usaha BE hb & wifey mendpt keberkatan & dimakbulkan olehNYA.. Insya'ALLAH.. Amin :)

farawayshoppe said...

salam...
kami ada menjual brg2 dr madinah dgn harga yg sgt berpatutan... buah zuriat kami hanya rm40 utk 10biji,termasuk pos... serbuk debunga kurma pn ade.. utk maklumat lanjut,boleh tgk fb page kami..
https://www.facebook.com/pages/Faraway-Shoppe/143764182319345

terima kasih.. =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
With Love,