Dec 3, 2013

Restless

Assalamualaikum,

I can't describe myself how i feel today.. i'm restless, exhausted and over worked but i didnt even stay late in the office.. People see me in a healthy way but unfortunately no. Guess my mind keep rolling thinking bout work, thinking bout future and more.. i only stop think whenever i fall asleep but sometimes i often wake up in the middle of the night cause of the temperature in my room getting so cold, heard the sound of the rain from outside my window and sometimes...heard the sound of my hubby's snoring...haha.. I pity him coz i know he work more harder than i am in the office.. He drives every morning to work and get back from work.. he never let me drive alone coz of this rainy season that's what he worried me most.. 

Now it's almost lunch hour, however i'm still full and yes i wear PB just to get rid of that fatties..

u know.. haha 

Today alone in my room again..listening to all kinds of songs while doing my work and at the same time doing a lil jot on my infamous blog..

There's some i wanna share to y'all but wait ok.. coz it\s might be a lil bit long story but yet its full of surprises..


Actually this topic is just to release my stressful day.. Arghhhhhhh

Thank you for reading my not so great topic here 
and
Thank you for wasting your time to drop by..hehe


I like my lil cute blue icon.. so cute Told you its really cute



With Love,

Nov 26, 2013

Thank you to 100 followers




Motif letak besar2 gmbr di atas padahal orang lain ada follower beratus-ratus and beribu-ribu.. xpe nak share jugak..hehe maklum lah since 2009 kot Aini ada blog, baru tahun ni dpt 100 followers.. 
Thank you yg follow aini tu.. hehe.. gedik kan Aini ni.. ? 


K lah.. next update would be fun topik.. nak tahu apa dia.. tunggu.. bye2 readers..

With Love,

Nov 20, 2013

Ahmad Ammar Dalam Kenangan (1993 - 2013)





Assalamulaikum,

Mungkin ramai yang dh tgk video ini.. tp aini nak share bagi yang blum tgk lg.. betapa sayangnye orang2 arab di turkey in sgt sayang pada arwah Ahmad Ammar.. semoga rohnya dirahmati Allah S.W.T. dan ditempatkan bersama org2 yang beriman.. 

Beruntung mak dan ayah dpt anak mcm arwah..



With Love,

Oct 28, 2013

Motivasi Pagi: Kelebihan Istighfar

Assalamualaikum & Salam Sejahtera... 

  
Istighfar & Taubat

Istighfar sering diertikan dengan permohonan ampun kepada Allah s.w.t. atas dosa atau kesalahan yang dilakukan. Lazimnya jika seseorang melakukan kesalahan dan kemudian menyesal akan perbuatannya itu, maka istighfar yang disertai dengan niat taubat yang ikhlas akan dilafazkan dengan harapan agar dosa atau kesalahan yang dilakukan akan diampunkan oleh Allah s.w.t. 

 
Kelebihan Istighfar 

Jika dilihat pada pengertian istighfar, maka tiada perbezaan antara istighfar dan taubat. Dari satu sudut, istighfar dan taubat mempunyai maksud yang sama iaitu kembali kepada Allah s.w.t. Keduanya mempunyai persamaan dalam permohonan untuk menghapuskan segala noda dan dosa yang telah dilakukan. 


 Kelebihan Taubat & Istighfar
Jaga Diri, Hiasi Peribadi. Selamat Beramal & Wasalam. 

With Love,

Oct 21, 2013

BERSANGKA BAIK VS BERTERUS TERANG

Assalamualaikum 

Renungan Hari Isnin.. (^_^)

Jom belajar melatih diri dalam keadaan ini. Sebagai manusia, kita memang tak boleh lari daripada berdepan dengan masalah ini. Tidak mampu 'bersangka baik' memerlukan kepada penerangan. Tak mampu 'berterus terang' memerlukan kepada bersangka baik.

Pinjam kata-kata Ustaz Hasrizal Abdul Jamil: "Ubat mujarab bagi menyembuhkan penyakit dalam hubungan sesama manusia adalah UKHUWAH".



Cth: Kucing ni tak boleh berterus terang, jadi bersangka baiklah ツ 




FADHILAT BERSANGKA BAIK

Bersangka baik juga mempunyai banyak kebaikan dan kelebihannya. Antaranya adalah: 

1. Mengelakkan manusia dan ummah daripada berpecah-belah antara satu sama lain yang akan merugikan masyarakat dan Negara bak kata pepatah ‘Mencegah Lebih Baik Dari Mengubati’.

2. Dapat membersihkan hati dari titik-titik hitam dan mencegah perkara-perkara mungkar dari terus bersarang di hati kita,

3. Selalu merasa bahagia atas kejayaan yang dicapai orang lain walaupun diri sendiri belum berjaya. 

4. Mewujudkan sikap ingin bersaing antara satu sama lain. Kerana umat Islam yang mempunyai sikap ingin bersaing dengan orang yang telah berjaya akan mendatangkan keuntungan kepada semua umat Islam termasuk dirinya sendiri.

5. Hubungan persahabatan dan persaudaraan menjadi lebih baik. Apabila hati bebas dari bersangka buruk terhadap, maka yang ada dalam hatinya adalah sangkaan yang baik-baik sahaja. Sudah pasti hatinya bertambah cinta pada saudaranya itu dan dapat mengeratkan lagi hubungan silaturahim sesama manusia. 

6. Mengelakkan daripada penyesalan dalam hubungan manusia sesama manusia kerana menuduh manusia lain tanpa bukti yang kukuh. Firman Allah; (Surah Al-Hujurat, 49; Ayat 6)

“Wahai orang-orang Yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum Dengan perkara yang tidak diingini Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) – sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan.” 

With Love,

Oct 14, 2013

Salam Aidiladha


Salam Aidiladha bagi kaum muslim..

Sape yang balik kampung tu, bawak kereta elok2 ye..

With Love,

Oct 4, 2013

Aug 30, 2013

Selamat Hari Merdeka Semua..

MERDEKA..!!! MERDEKA..!!! MERDEKA..!!!


Assalamualaikum,

Selamat Hari Merdeka yang ke 56 tahun readers.. Malam ni tentu ramai yang akan berkumpul di Dataran Merdeka, Putrajaya.. lg kat mana..? mesti byk tempat kan..? klau ada duk umah tinggi2 tu xyah keluar pun xpekan..? dari situ pun leh nmpk bunga api 3 atau 4 tempat.. lg beshhhh..

Aini x pernah kuar waktu merdeka..seriusly Aini jenis suka duk umah.. tgk dpan TV lg bagus..leh tgk bunga api lg dekat..haha tp x feeling sgt lah kan..? 

Malam ni adik aini ada class kt KL lak tu so nak ambik dia nnt sudah tentu jam jam jam...huhu.. skrg aini masih di opis sbb ada keje.. bos tahan aini suruh siapkan keje.. i think i'm the only girl in the office.. sunyinye.. malas lak nak pasang lagu tp mcm nak pasang lah..jap ek..

Ok dah.. pasang guna headphone.. pasang kuat2 so x rs sunyi sgt.. hehe.. So apa program readers malam ni..? tak g mana2 ke..? Esok Aini akan pergi Nilai beli barang2 adik.. bakal jadi isteri orang bulan January 2014 nnt..InsyaAllah.. Harap semuanya berjalan dgn lancar.. Skrg dah nak masuk bulan September, uiks..lg brape bulan lg dia nak kawin.. Wedding card dia, aini x design2 lg ni..cian dia.. Maafkanlah kakak adik ni ye..Di opis kakak x dan nak design.. rehat pun mcm x rehat.. idea dh byk kt kepala ni tapi nak start kt computer ni lum lagi.. baru wat petak kosong je..hehe

So far aini dh byk wat kad kawin tau.. nnt aini ada masa aini update kad kawin yang aini pernah design dulu ye.. wedding card Aini pun aini design sendiri tau..hehe (mcm bangga je..mmg pun :P) Yang agak classic kan..Kawan aini minta tlg aini design kad kawin dia dalam bentuk buku latihan sekolah, dgn letak simbol logo sekolah suami isteri..Isn't that cute..? dont worry i will update soon but not too soon.. lappy x sihat..masih di hospital utk diperbaiki..

Ok lah, Aini nak off sat naik main game sementara tunggu hubby datang ambik Aini.. bye2 semua.. rajin2lah blokwalking blog Aini ye.. Aini sentiasa blogwalking u guys cuma agak pemalu skit.. a very silent reader..hehe

With Love,

Aug 29, 2013

SM/SSM Award 2013

Assalamualaikum,

Hi readers, how are you..? Maaf ye sbb Aini dh lama dh update blog since cuti raya.. hehe.. Sejak start keje alik ni, keje bertimbun2 dan ramai tul kaco Aini sampai Aini x berkesempatan utk update blog.. So skg ni sempat lah sementara jam 8.30 br start keje alik..

Ok, pada 24hb Ogos 2013..Aini telah menerima Anugerah SM (Sales Manager) di Dewan PGRM, Cheras.. Bermula dr jam 2 ptg hingga jam 6ptg.. Masa on the way tu mmg jam sgt2 Ya Rabbi.. Dh lama sangat tak ikut jalan tu lagipun mmg aini jarang sgt2 lalu situ, jalan jam pun sbb ada construction MRT.. Ok back to the topic..

SM/SSM Award ni telah diraikan oleh Mentor dan company tu sendiri.. Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar.. Dah lama x naik stage dgn berhadapan beribu orang mmg nervous sgt lah.. GLAMpreneurs has RAWK the stage..Congratulations to all GLAMpreneurs especially to my beloved Leader Elya and including myself..hehe.. We will never give up.. with GLAM we walk the walk and also we talk the talk.. eh betul ke Elya..? hehe Everything will be guided from A to Z..  (^_^)

Ok kite tgk gambar ye.. jommm..!!



Snap..snap before our names call out

My Leader, Elya..

I was so nervous on stage..but it went well..received an award by General Manager


My mentor Hanis Haizi. Bila berjumpa dn Hanis wajib ambik gambar dgn dia..
To take the high spirit from her..hehe

What's behind my head..haha




Founder of GLAM CDM Razali Zain and CDM Hanis Haizi
Dua Insan yg banyak menolong usahawan2 baru dan melahirkan ramai jutawan muda. 



We are all GLAMPRENEURS..
Lets be part of GLAM, you'll be guided every single time..

For further info about GLAM,
just contact me Aini at 012-3004324
noorainimohdhalim@yahoo.com

With Love,

Aug 15, 2013

My story during Aidilfitri

Assalamualaikum,

Hi readers..i'm back.. Selamat Hari Raya.. 

Hari Selasa, raya ke enam Aini dh keje dh.. klau ikutkan hari khamis patut keje tp Aini nak simpan cuti utk hujung tahun.. kata my habibi nak bawak Aini g jln2..hehe hoho.. Aini mmg kaki jalan lah..suka sgt travel sana sini.. spend duit utk minyak kete and penginapan pun kire cukup tp nak gak spend utk beli barang kan as a souvenir.. ngeeeee (^_^)

Macam mana raya tahun ni semua..? Aini sambut raya dgn family hubby tahun ni.. lgpun sempat gak sambut raya dgn family Aini dulu sbb nak g umah family hubby kt KL je.. x alik kmpg pun.. maybe hujung bulan baru alik kot.. lgpun raya kan sebulan..tp kadang2 org melayu kite ni klau sambut raya kt KL mau 2 bulan.. mcm tahun lps.. Dah habis raya pun masih lagi wat open house..

Raya Pertama selepas bersalaman dengan family hubby, kitorg terus pergi Melaka.. xde relative pun duk sana cuma pegi visit kmpg hubby kakak ipar Aini. Malam slps maghrib baru alik KL. Pastu Raya kedua, siang x ke mana, kakak ipar Aini lg sorang tu boring, so dia ajak main bowling kt The Curve.. actually kt E-Curve.. The Curve byk pada shopping, E-Curve byk entertainment.. Bila dh g sana, kitoarg beli tiket wayang dulu tgk Adnan Sempit 3, time kul 9mlm. So sblm tgk wayang plan lah nak main bowling, bila naik atas skali rupanya bowling tutup..xtau nape dorang tutup.. so nak tukar time tiket wayang dh xleh sbb dh beli, jd kitorg semua g mkn meatball IKEA.. haha..mmg syok lah sbb x pack sgt.. senang je dpt seat. Slps tgk wayang kitorg alik umah pun dekat kul 12lbh, pastu dorang lak dh mula lapar so makan lah kt kedai mamak.. kedai mamak pun skg dh ada wat western food.. masakan thailand pun ada.hebatt...eh Aini dh ketinggalan ke..? padahal dh lama dh dorang wat.

Itulah citer Aini sepangjang awal raya ni..hehe..

Ooo smlm Aini duk belek2 file kt bilik, skali Aini jumpa lukisan ni.. 


Lukisan ni Aini lukis pada umur 8 tahun.. girl tu adalah Aini..hehe cantik kan..?

With Love,

Aug 6, 2013

SELAMAT HARI RAYA READERS..

Assalamualaikum,



Aini mohon maaf pada readers yg rajin duk blog walking kt blog aini yg tak seberapa ni..
Thank you for your support and Thank you for following me..

Yang pulang ke kampung, bawa kereta elok2.
Yang tak balik kampung, do spend a lot of time with your family..
Kalau mengantuk tu berhenti kt tempat yang selamat ye.
Makan kene control, kurangkan makanan yang manis2.. 
Nak makan kuih raya tu berpada-pada ye.. (^_^)

InsyaAllah, panjang umur kite bertemu lagi dlm blog..hehe

With Love,

Jul 2, 2013

My sister's E-Day

Assalamualaikum,

Hi readers.. sorry Aini dh lama x update blog.. dgn masalah internet and kurang sihat jadi Aini jarang update. Skrg masih lagi duk batuk and semput skit2 je.. Smlm mmg kene pakai gas (Nubelizer) sbb saluran pernafasan aini agak sempit.. Anyway, dont worry about me..Aini akan sentiasa blogwalking u guys.

Just nak share, pada 16 Jun 2013, adik Aini bertunang dgn lelaki yang dia dah lama kenal.. Sejak lps SPM sampailah sekarang dorang masih bersama.. Betapa lamanya dia couple dgn lelaki itu.. Ooo nama dia Ibrahim tp panggil Am. Selebihnya Aini tunjuk gmbr je la ye..hehe




My mama (left), sis and her mum's fiance (right)

Family pihak lelaki

Her fiance

My papa, sis, Ibrahim (Am) and mama 


Kek dari pihak lelaki

My sis.. ok tak Aini make up dia..? (Motif zoom dekat..?) hehe

Ok thats all for now.. Sowi time adik tunang Aini xde dlm gmbr.. hehe..

Wedding nnt aini akn byk masuk dlm camera.. masuk..? 

With Love,

Jun 28, 2013

Salam Jumaat...IBU

Assalamualaikum..

IBU adalah manusia yang paling BERHAK dilayan dengan SEBAIK-BAIKNYA

Abu Hurairah R.A. berkata: Seorang lelaki datang menemui Rasulullah SAW dan bertanya:“Siapakah manusia yang paling berhak untuk aku layan dengan sebaik-baiknya?” Baginda menjawab: “Ibu kamu.” Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?” Baginda menjawab: “Ibu kamu.” Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?” Baginda menjawab: “Ibu kamu.” Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?” Baginda menjawab: “Ayah kamu.”
-Sahih Muslim-

IBU adalah manusia yang paling BERHAK dilayan dengan SEBAIK-BAIKNYA

Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah(Allah) jua tempat kembali (untuk menerima balasan).

Dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau mempersekutukan denganKu sesuatu yang engkau dengan fikiran sihatmu tidak mengetahui sungguh adanya maka janganlah engkau taat kepada mereka dan bergaullah dengan mereka di dunia dengan cara yang baik dan turutlah jalan orang-orang yang rujuk kembali kepadaKu (dengan tauhid dan amal-amal yang soleh). Kemudian kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya, maka Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu telah kerjakan.
(Luqman 31:14-15)

Perkongsian:
Dalam dunia ini ibu adalah orang yg pertama sekali utk kita layan dengan sebaik-baiknya. seperti dalam hadith yg diriwayatkan Sahih Muslim, sehingga 3x Rasulullah sebut ibu, kemudian barulah bapa....

Firman Allah dalam surah Luqman ayat 14 menerangkan kewajipan berbuat baik kepada ibu, dan peringatan bahawa kesusahan yg telah dihadapi oleh ibu ketika mengandungkan anaknya. Maka hendaklah kita bersyukur kepada Allah SWT.

Surah yg sama ayat 15 pula menerangkan bahawa sekiranya ibu itu menyuruh kepada syirik, barulah Allah memerintahkan supaya tidak mentaatinya akan tetapi sekalipun ibu telah syirik, Allah tetap memerintahkan supaya kita melayan atau bergaul dengan cara yg baik.

Begitulah mulianya martabat seorg ibu bagi seorg anak sehingga seorang sahabat bernama Jahimah radhiallahu 'anh datang menemui Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam meminta pandangan baginda untuk dia ikut serta dalam ekspedisi Jihad. Rasulullah bertanya: “Adakah kamu masih mempunyai ibu?” Jahimah menjawab: “Ya.” Lalu Rasulullah bersabda: “Tinggallah bersamanya kerana sesungguhnya syurga terletak di bawah tapak kakinya.”

Wallahua'alam.

With Love,

Jun 25, 2013

I will be back soon


Assalamulaikum,

Hi readers..sorry for being silent for quite a long time.
I will be back as soon as I recover from asthma attack..


With much much love,

Jun 10, 2013

Bercuti di Langkawi

Assalamualaikum,

Emmm Aini ada bg tau yg Aini nak update gmbr masa pegi holiday kt Langkawi..ingat tak..? Klau tak ingat xpelah..Aini pun x ingat ms bila Aini ckp tu..hehe. Sorry lah Aini lmbt update gmbr sbb ms Aini bercuti ni tahun lps punya lepas raya 2012.. Aini nak share gmbr yg Aini suka tp x byk lah..Aini g sana naik Air Asia.. Flight masa tu ptg kul 6 lbh, bila dah sampai flight delay sampai kul 8 lbh, punya lah penat menunggu..masa tu x makan apa lagi.. Nak makan bende heavy dh xleh kuar dh...mkn pau yg tak berapa cedap ler..mahal lak tu..huhu..

Ok enjoy watching..

Day 1




Masa tgh jln2 tu ada jumpa budak arab ni bukan anak mat saleh tau..
dia senyum sambil salam tangan Aini, tebal tul tgn dia..hehe

Wajib pegang meow2 ok..


Day 2

Kubur Mahsuri

Rumah Mahsuri, siap leh tgk dlm lg..
Bilik air xde lah, mungkin kt luar kot. Belah kanan tu xleh masuk sbb x brape stable

Day 3

On the way to Tasik Dayang Bunting

Kitorg dah mandi tau tp nmpk cam x mandi kan..? hehe

Dayang Bunting.. nmpk tak bukit tu ada bentuk mcm org mengandung tgh baring?

Kat tempat Dayang Bunting..kene naik tangga bertingkat2..
masa tu Aini tgh sakit lutut sgt tp terpaksa naik gak.. hubby lah tolong..huhu

Akhirnya dah sampai


Kene pakai life jacket klau x Aini akan tenggelam, lama x swimming..
Bukan air laut tau..its between the hills..

Selepas pegi Tasik Dayang Bunting, kami terus ke Pulau Beras Basah plak..

"Maggi...!!Maggi..!!"


Day 4



Where's Aini?

ehem.. saje gatai nak tunjuk u all..hehe


And last but not least..

hehe..hubby Aini melawak je.. (^_^)

Kata x byk gmbr nak upload tp nmpk cam byk je..hehe
Itu la aktiviti Aini di Langkawi bersama keluarga hubby Aini..
Pergi sana 4 hari mmg tak cukup..next time nak g sana bwk kereta lak, leh beli brg byk2..

With Love,

Followers