Jun 28, 2013

Salam Jumaat...IBU

Assalamualaikum..

IBU adalah manusia yang paling BERHAK dilayan dengan SEBAIK-BAIKNYA

Abu Hurairah R.A. berkata: Seorang lelaki datang menemui Rasulullah SAW dan bertanya:“Siapakah manusia yang paling berhak untuk aku layan dengan sebaik-baiknya?” Baginda menjawab: “Ibu kamu.” Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?” Baginda menjawab: “Ibu kamu.” Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?” Baginda menjawab: “Ibu kamu.” Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?” Baginda menjawab: “Ayah kamu.”
-Sahih Muslim-

IBU adalah manusia yang paling BERHAK dilayan dengan SEBAIK-BAIKNYA

Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah(Allah) jua tempat kembali (untuk menerima balasan).

Dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau mempersekutukan denganKu sesuatu yang engkau dengan fikiran sihatmu tidak mengetahui sungguh adanya maka janganlah engkau taat kepada mereka dan bergaullah dengan mereka di dunia dengan cara yang baik dan turutlah jalan orang-orang yang rujuk kembali kepadaKu (dengan tauhid dan amal-amal yang soleh). Kemudian kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya, maka Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu telah kerjakan.
(Luqman 31:14-15)

Perkongsian:
Dalam dunia ini ibu adalah orang yg pertama sekali utk kita layan dengan sebaik-baiknya. seperti dalam hadith yg diriwayatkan Sahih Muslim, sehingga 3x Rasulullah sebut ibu, kemudian barulah bapa....

Firman Allah dalam surah Luqman ayat 14 menerangkan kewajipan berbuat baik kepada ibu, dan peringatan bahawa kesusahan yg telah dihadapi oleh ibu ketika mengandungkan anaknya. Maka hendaklah kita bersyukur kepada Allah SWT.

Surah yg sama ayat 15 pula menerangkan bahawa sekiranya ibu itu menyuruh kepada syirik, barulah Allah memerintahkan supaya tidak mentaatinya akan tetapi sekalipun ibu telah syirik, Allah tetap memerintahkan supaya kita melayan atau bergaul dengan cara yg baik.

Begitulah mulianya martabat seorg ibu bagi seorg anak sehingga seorang sahabat bernama Jahimah radhiallahu 'anh datang menemui Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam meminta pandangan baginda untuk dia ikut serta dalam ekspedisi Jihad. Rasulullah bertanya: “Adakah kamu masih mempunyai ibu?” Jahimah menjawab: “Ya.” Lalu Rasulullah bersabda: “Tinggallah bersamanya kerana sesungguhnya syurga terletak di bawah tapak kakinya.”

Wallahua'alam.

With Love,

Jun 25, 2013

I will be back soon


Assalamulaikum,

Hi readers..sorry for being silent for quite a long time.
I will be back as soon as I recover from asthma attack..


With much much love,

Jun 10, 2013

Bercuti di Langkawi

Assalamualaikum,

Emmm Aini ada bg tau yg Aini nak update gmbr masa pegi holiday kt Langkawi..ingat tak..? Klau tak ingat xpelah..Aini pun x ingat ms bila Aini ckp tu..hehe. Sorry lah Aini lmbt update gmbr sbb ms Aini bercuti ni tahun lps punya lepas raya 2012.. Aini nak share gmbr yg Aini suka tp x byk lah..Aini g sana naik Air Asia.. Flight masa tu ptg kul 6 lbh, bila dah sampai flight delay sampai kul 8 lbh, punya lah penat menunggu..masa tu x makan apa lagi.. Nak makan bende heavy dh xleh kuar dh...mkn pau yg tak berapa cedap ler..mahal lak tu..huhu..

Ok enjoy watching..

Day 1




Masa tgh jln2 tu ada jumpa budak arab ni bukan anak mat saleh tau..
dia senyum sambil salam tangan Aini, tebal tul tgn dia..hehe

Wajib pegang meow2 ok..


Day 2

Kubur Mahsuri

Rumah Mahsuri, siap leh tgk dlm lg..
Bilik air xde lah, mungkin kt luar kot. Belah kanan tu xleh masuk sbb x brape stable

Day 3

On the way to Tasik Dayang Bunting

Kitorg dah mandi tau tp nmpk cam x mandi kan..? hehe

Dayang Bunting.. nmpk tak bukit tu ada bentuk mcm org mengandung tgh baring?

Kat tempat Dayang Bunting..kene naik tangga bertingkat2..
masa tu Aini tgh sakit lutut sgt tp terpaksa naik gak.. hubby lah tolong..huhu

Akhirnya dah sampai


Kene pakai life jacket klau x Aini akan tenggelam, lama x swimming..
Bukan air laut tau..its between the hills..

Selepas pegi Tasik Dayang Bunting, kami terus ke Pulau Beras Basah plak..

"Maggi...!!Maggi..!!"


Day 4



Where's Aini?

ehem.. saje gatai nak tunjuk u all..hehe


And last but not least..

hehe..hubby Aini melawak je.. (^_^)

Kata x byk gmbr nak upload tp nmpk cam byk je..hehe
Itu la aktiviti Aini di Langkawi bersama keluarga hubby Aini..
Pergi sana 4 hari mmg tak cukup..next time nak g sana bwk kereta lak, leh beli brg byk2..

With Love,

Jun 7, 2013

My artwork..

Suka tak..? nnt Aini upload lagi ye.. drawing ni masa Aini tgh boring..hehe

guna photoshop

lukis dgn pen hitam..(tu tangan aini) hehe

With Love,

Followers