Mar 31, 2014

Perlu ke seorang anak tengking ayah depan org awam?

Assalamualaikaum

Selamat Pagi readers.. Aini nak kongsi satu kajian seorang ayah OKU dan anak perempuan. (cerita fakta)

This is so meaningful.. please bare in mind without them u wouldn't be here in this world.

Smlm 30 Mac 2014, masa Aini pergi beli brg dapur dgn hubby di Econsave Puncak Alam.. seorang ayah dan seorang anak di tmpt susu kotak dutch lady. Aini tgk anak dia mcm dlm sekolah menengah gitu. Fizikal ayahnya seorang OKU, ayah bersungguh2 tanya seorang staff Econsave psl kotak susu.. aini x brape focus apa yg ditanya but end up x jd ambik mungkin sbb apa yg ayahnye nak cr utk anaknye xde di situ. Ayahnye suruh jln dulu pegi tmpt lain pastu anaknye tengking ayah dia suruh jln dulu.. muka ayahnye sgt tenang dan terus jalan. Anaknye ikut blkg.. 

Perlu ke anak tengking ayahnye depan public camtu sekali..? Klau ayahnye takde boleh ke dia hidup? 
I know I'm not that perfect to say all this..
but remember
he is your father.. 

the only father in the world.. 

can other guy replace your father? 

No heart feelings k..

Think about it..


 photo 0360f634-8220-4772-944b-7d7bd870b99d_zpsd7874d1c.png

Mar 25, 2014

Remaja Habis Masa 10 Jam Sehari Untuk Berselfie



selfie5-565x377

London – Seorang remaja yang taksub untuk mendapatkan gambar potret dirinya (selfie) dengan sempurna cuba membunuh diri apabila gagal berbuat demikian.

Danny Bowman, 19, menghabiskan masa 10 jam sehari untuk mengambil hampir 200 keping gambar dirinya menggunakan telefon pintar.
Dia sanggup berhenti sekolah, tidak keluar rumah selama enam bulan, menurunkan berat badan sehingga 12 kilogram untuk menjadikan dirinya kelihatan sempurna dalam gambar.
Dia juga bertindak agresif apabila ditegur ibu bapanya.
Akhirnya, dia mengambil tindakan drastik untuk melepaskan diri dari ketaksubannya dengan mengambil dadah secara berlebihan namun berjaya diselamatkan ibunya, Penny.
Kini, dia cuba untuk kembali kepada kehidupan normal selepas menjalani terapi intensif di hospital untuk merawat ketagihan teknologi yang dihidapinya.
“Saya sentiasa cuba mendapatkan gambar terbaik diri sendiri dan apabila menyedari yang saya tidak mampu melakukannya, saya mahu membunuh diri.
“Saya kehilangan kawan, pelajaran, kesihatan dan hampir kehilangan nyawa,” kata Danny.
Kini, dia yang mula memuat naik “selfie” di Facebook sejak berusia 15 tahun sudah tujuh bulan tidak mengambil gambar seperti itu.
“Satu-satunya perkara paling penting bagi saya adalah mempunyai telefon pintar bersama saya supaya saya dapat memuaskan keinginan mengambil gambar sendiri pada bila-bila masa.
“Akhirnya saya sedar saya tidak mampu memuaskan keinginan saya.
Ramai yang tidak sedar apabila mereka memuat naik gambar “selfie” di Facebook atau Twitter, ia dengan cepat menjadi tidak terkawal.
Ia akan menjadi misi untuk mendapatkan penerimaan orang ramai melalui “like” atau komen memuji dan lama kelamaan akan menjadi taksub untuk melakukannya.
Ia akan merosakkan sesiapa saja,” katanya. – Agensi
credit to: 1malaysianews.com
Kesimpulannya.. nk berselfie boleh tp berpada-pada lah ye..sekian.. (^_^)
 photo 0360f634-8220-4772-944b-7d7bd870b99d_zpsd7874d1c.png

Mar 23, 2014

Ku tak RELA

Assalamualaikum,

Apa khabar readers? Ada rindu sama Aini tak? Maaf ler sejak akhir2 ni Aini busy sgt dengan kerja di opis dan bisnes part time pada hujung minggu..InsyaAllah Aini akn cuba update blog sekerap yang mungkin.. Mmg ada rs rindu nk berblogging ni.. Dulu sejak mula buat blogging ni Aini byk cerita tentang life and activity aini semasa bujang, pendek kata sebelum kahwin la.. hehe.. Pastu slowly Aini byk update pasal bisnes part time yang aini buat sehingga sekarang. Maaf ye mungkin ada yang dh boring dgn blog Aini ni.. Asyik topik yang sama je tp kan Aini buat tu sebab nak kongsi pengalaman dan keseronokkan bisnes yang Aini buat..hehe

Topik ni Aini nak story2 skit..Apa yang tak RELAnya..? Opis Aini ada set jadual utk kursus Rela di Melaka selama 8 hari pada bulan April. Aini dh mula tak senang duduk klau nama Aini terplih utk pegi sana sbbnya Aini jenis tak brape gemar g hutan or berkawat.. Bila memo dh kuar Alhamdulillah nama aini xde dlm list tu..hehe itulah al-kisahnye..

(Gmbr dr Google)

berkawat

Saje nak tunjuk gmbr.. Klau Aini pegi mmg kene wat aktiviti yg lasak la..huhu
i know its a very short story.. Aini ada citer lg menarik.. tunggu slps ini..hehe




 photo 0360f634-8220-4772-944b-7d7bd870b99d_zpsd7874d1c.png

Mar 12, 2014

Which one are you..? Potato, Egg or Coffee?



Once upon a time a daughter complained to her father that her life was miserable and that she didn’t know how she was going to make it. She was tired of fighting and struggling all the time. It seemed just as one problem was solved, another one soon followed.

Her father, a chef, took her to the kitchen. He filled three pots with water and placed each on a high fire. Once the three pots began to boil, he placed potatoes in one pot, eggs in the second pot, and ground coffee beans in the third pot.

He then let them sit and boil, without saying a word to his daughter. The daughter, moaned and impatiently waited, wondering what he was doing.

After twenty minutes he turned off the burners. He took the potatoes out of the pot and placed them in a bowl. He pulled the eggs out and placed them in a bowl.

He then ladled the coffee out and placed it in a cup. Turning to her he asked. “Daughter, what do you see?”

“Potatoes, eggs, and coffee,” she hastily replied.

“Look closer,” he said, “and touch the potatoes.” She did and noted that they were soft. He then asked her to take an egg and break it. After pulling off the shell, she observed the hard-boiled egg. Finally, he asked her to sip the coffee. Its rich aroma brought a smile to her face.

“Father, what does this mean?” she asked.

He then explained that the potatoes, the eggs and coffee beans had each faced the same adversity– the boiling water.

However, each one reacted differently.

The potato went in strong, hard, and unrelenting, but in boiling water, it became soft and weak.

The egg was fragile, with the thin outer shell protecting its liquid interior until it was put in the boiling water. Then the inside of the egg became hard.

However, the ground coffee beans were unique. After they were exposed to the boiling water, they changed the water and created something new.

“Which are you,” he asked his daughter. “When adversity knocks on your door, how do you respond? Are you a potato, an egg, or a coffee bean? “



Moral:
In life, things happen around us, things happen to us, but the only thing that truly matters is what happens within us.

Which one are you?



 photo 0360f634-8220-4772-944b-7d7bd870b99d_zpsd7874d1c.png

Mar 11, 2014

Stress at work? This will make you laugh

I know its so hilarious and don't laugh out loud.. Chill everyone



































 photo 0360f634-8220-4772-944b-7d7bd870b99d_zpsd7874d1c.png

Followers