Daisypath Anniversary tickers

Apr 18, 2014

CakePop for my sister's bridal shower

Hi hi..

Hari ni nk share Aini buat CakePop.. tentu readers pernah dengar kan..? It was my first time making that and i was planned to do for my sister's bridal shower.. However it was last minute and i made all that 4 hours before the bridal shower start..Crazy..? Yes it was.. kelam kabut giler.. chocolate spilt everywhere including my mama..hehehe but it was fun. She's my life saver if not it wont be done on time.

ok first and foremost, Aini dan adik decorate tempat letak CakePop tu..

These are the items


Yang tukang decorate ni actually adik aini.. 
aini je bg barang..hehe

Start dengan ingredients 

STEP 1

Lollypop sticks.. Ada jual di mana2 Bakery Shops.
1pack ada 100 sticks..dalam RM4.90 gitu lah..

Nutella ambik size paling besar.. Harga RM30+ Mahal yo..
Kalau xnak chocolate boleh digantikan dengan mana2 jam tp manis giler lah..
Chocolate semua orang suka makan.. kan..? kan..?

Sponge cake yang dh siap baked di kedai..
kalau nak wat sendiri boleh tp ambik resipi yg x guna byk butter sbb nnt dia akn jd lembik sgt

Ooo Aini lupa nak snap lg satu bahan..
(thanx Mr.Google)
Ambik brand ni lg sedap untuk buat dip chocolate..
ambik yang dlm bentuk coins..lg cepat utk cairkan chocolate tu..
And dia tak mudah cair balik..

STEP 2

Hancurkan kek tadi.. Guna half of the cake boleh dpt dlm 50pcs CakePop

Masukkan Natella 2 sudu besar dulu dan kaco dengan tangan.. 
guna jari2 je so xde lar melekat sgt.
Tambah lagi Natella klau masih tak lekat atau tak jadi mcm doh
JANGAN SAMPAI CAKE TU JADI BASAH sbb Natella ada minyak

Yang ni jadi agak basah skit sbb terlebih Natella..
Thats why Aini advice letak skit2 dulu..

Gulung2 dow tu lebih kurang size bola golf ye.. 
pastu masukkan ke dalam FREEZER 
bukan fridge bawah tau..
Kite nak bagi cake tu beku sat dalam 2 jam

Selepas 2 Jam, CakePop akan jadi keras tp xde lah sampai jadi mcm ais batu..hehe

Ada lagi aini lupa nak tunjuk
Sprinkles for your CakePop

STEP 3

Aini x snap cara nak buat sbb tgn penuh jadi Aini paste gmbr dr google ye.. its similar what i did..

Slps 2 jam dalm freezer, keluarkan dan ambik setiap cake cucuk dgn lollypop stick.

Ambik lollypop stick celup dlm chocolate yg dh dicairkan td jdkan ia sbg gam pada cake tu..Lepas tu celup cake td dlm chocolate cair terus..

Lepas tu tabur sprinkles kat CakePop tu..

Bila dah celup dan letak sprinkles tu, cakepop belum kering sepenuhnya so wat mcm dlm gmbr kt bawah ni


Ni lg best..senang..haha

dah kering terus hias..mcm aini punya kat bawah ni..

Tadaa...!!!!


Siap sudah..
The real lollypop tu saje je letak..

During my sister's bridal shower..

Thanx for dropping by..

 photo 0360f634-8220-4772-944b-7d7bd870b99d_zpsd7874d1c.png

5 comments:

::EIDA:: said...

ida pernah try tapi lembik! HHAHA terlebih letak nuttella maybe kekekke

Ainim Suju said...

bestnya..nak try buatlah nanti

Noor Aini said...

@::EIDA::
hehe ye kot sbb nutella ada minyak tu lembik sgt kot..

Noor Aini said...

@Ainim Suju

Boleh2..sila kan..hehe

misscrab said...

Owh. Senang je ey buat pop cake ni. Tq sharing aini...

Followers