Jan 25, 2018

Gaji sudah..bulan depan lagi awal..haha

Assalamualaikum,

Hari ni gaji u all.. Wait for next month.. 8hb Feb 2018.. haha.. Disebabkan Raya Cina jatuh pada 16hb so gaji kite jadi awal la.. As long as you guys can safe and not using it by end of Feb it's fine right. Window shopping je tau.. jgn beli barang online plak..

Image result for salary day

Anyway, semalam Aini tengok blog2 yang Aini follow sebelum ni.. kebanyakannya banyak dah tak update blog masing.. ada lebih 2 tahun tak update. Yelah masa tu zaman belum kawin lagi mmg byk bende nak cerita.. kadang2 dah kawin pun aktiviti masing2 semakin banyak dan takde masa nak update blog kan.. sama la macam Aini.. Kadang2 sebulan atau dua bulan lebih tak update. Hati ingin bercerita dan jari ni gatal je nak menaip tapi masa tak mengizinkan. Like i always say, when i have the time i'm sure i will update someday. So blog yang dah follow dan yang lebih setahun tak update blog maafkan Aini.. i had to remove.. 

Ok, i just done paying my dept..haha.. mesti line slow nnt sebab nak bayar hutang2 kan.. So til next time i will update for more stories.. Can't promise when but will be updated.

With Love,
Aini

Jan 17, 2018

Masalah..

Assalamualaikum..

Setiap manusia ada masalah. Bila adanya manusia, maka disitu akan adanya masalah. Adilkan? Manusia dan masalah ibarat isi dengan kuku, takkan dapat dipisahkan. Selagi bergelar manusia, selagi itulah masalah akan terus ada. 

Akan tetapi, setiap masalah itu pula sudah disediakan cara penyelesaian. Hanya terpulang pada individu samada untuk berusaha menyelesaikan masalah tersebut ataupun terus membiarkan masalah itu kekal sebagai satu masalah buat dirinya.

Sebenarnya, masalah bukanlah satu masalah. Seriously! Dari satu sudut, kita anggap ia satu bebanan. Sudah tentu ianya satu beban, as long as apabila kita terus menerus take it as problem. Masalah jadi masalah bila ia dipandang sebagai masalah. 

Boleh tak kita ubah sedikit cara pemikiran? Fikir dengan cara dan lagak seseorang yang mempunyai akal. Oh ye, semua orang ada akal. baiklah, sedikit tambahan. Cuba fikir dengan cara dan lagak seseorang yang mempunyai akal dan akal tersebut sedang dipimpin IMAN

Adakah kita beriman? Jadi apa gunanya IMAN (If ada) jika kita tak pernah nak kaitkan IMAN dengan kehidupan seharian kita? 

Bagaimana untuk berfikir dengan cara dan lagak seorang yang mempunyai akal dan akal tersebut sedang dipimpin IMAN?

Sangat senang!

Pertama sekali, kita kena tetapkan mindset bahawa ia BUKAN MASALAH. Ia adalah satu cara TARBIYAH dari Allah S.W.T untuk menjadikan kita seorang yang matang untuk terus berdiri sebagai seorang khalifah di muka bumi ini.

Kedua, bila tarbiyah ini menimpa kita, jangan segan untuk mengadu mintak tunjuk ajar. Ibarat seorang pelajar yang diberi homework. Takkanlah bila tak tahu nak buat, kita terus diam? Do nothing? Adalah lebih baik jika kita berjumpa dengan guru untuk bertanya tentang homework tu kan? Jadi, guru kita sekarang ialah DIA Yang Maha Mencipta Tarbiyah, DIA yang menentukan Tarbiyah tersebut adalah untuk kita, dan DIA adalah Allah S.W.T sebaik-baik perancang.

Sebagai pengakhiran, ketahuilah bahawa setiap perkara itu diciptakan berpasangan. Jika Adam pasangannya Hawa, Jika siang pasangannya malam, maka masalah pasangannya penyelesaian. Dan tarbiyah? Tarbiyah pula pasangannya adalah kejayaan. 

Adil kan Allah S.W.T?

#copypaste

Jan 2, 2018

Happy New Year..!!

Assalamualaikum,

Image result for new year 2018

Happy New year my friend.. I celebrate New Year in my sleep.. haha. how bout u guys?

Some may know me, some are don't. I have been all kinds of feelings in the year 2017. Alhamdulillah i have cope all and gonna start a new chapter in our life.. Me and my husband.

I know i haven't much update stories last year.. it's because i don't have a chance to update them at work during lunch hour or even at home. I am now a bit busy with my new small business with my sister.. Selling goodies like goodie bags or even party items. Ain't much happening but mostly i received lots of messages from the customer. 

Do visit Goodies2you instagram. 


Cute right?
So if you guys need some cute stuff on your birthday party, or any event just pm or dm us..Sorry we don't receive calls..

Today is the 1st day of work in 2018. How was the feeling..? well yeah i feel i wanna take a long vacation again. I bet you do too? Today i see many kids going to school for the 1st time, kindergarten for the 1st time. so cute.. 1st day sending their kids to the nursery.. That's life right? 

So whats your story? I will try to rajin2 blogwalking and update new stories like i used before.. Til then.. catch you next topic..

With Love,
Aini


Followers