Feb 27, 2018

Pesakit asma, pastikan anda guna inhaler yang betul!

Assalamualaikum,

Baru baca article ni.. Sesiapa ada Asthmatic mohon baca sampai habis ya.

Pesakit asma, pastikan anda guna inhaler yang betul!

Inhaler jenis Ventolin Accuhaler dan Seretide Accuhaler ditarik balik dari pasaran di UK selepas kandungan tidak menepati dos yang telah ditetapkan. - Asthma UK

RIBUAN inhaler asma ditarik balik dari pasaran di United Kingdom selepas didapati isi kandungannya tidak menepati dos yang telah ditetapkan.

Arahan penarikan itu dibuat apabila hampir 6,000 pengguna inhaler terkesan selepas menggunakan inhaler tersebut, lapor The Independent.

Menurut Agensi Pengawalseliaan Perubatan dan Kesihatan (MHRA) UK, dua lot inhaler jenis Ventolin Accuhaler tidak menepati dos yang telah ditetapkan ketika proses pembuatan dan menggesa pengguna untuk menggantikan dengan inhaler lain.

Pengurus MHRA, Bernadette Sinclair Jenkins menasihati pengguna inhaler tersebut untuk berwaspada terhadap kesan sampingan menggunakan inhaler itu.

"Sangat penting bagi pengguna inhaler untuk memastikan kesan daripada menggunakan inhaler tersebut.

"Kami mahu semua pesakit asma serta ahli keluarga mereka berasa yakin dan selamat dengan rawatan tersebut," jelas Jenkins.

Selain itu, ketua Asthma UK, Dr Andy Whittamore turut menyatakan kebimbangnya terhadap pesakit asma yang menggunakan inhaler yang salah.

"Sangat membimbangkan apabila sebahagian pesakit asma menggunakan inhaler yang salah kerana ia boleh membahayakan nyawa mereka.

"Inhaler jenis Ventolin digunakan ketika pesakit mengalami tanda-tanda asma seperti batuk, sesak nafas atau semput.

"Sekiranya pesakit asma menggunakan inhaler yang salah, ia boleh mengakibatkan serangan asma.

"Kami gesa semua pesakit asma untuk memastikan inhaler yang mereka gunakan tidak terkesan dengan menyemak nombor siri di bahagian bawah inhaler. Sekiranya salah, mereka dinasihati untuk dapatkan nasihat perubatan dan kembalikan inhaler itu kepada farmasi untuk digantikan," tegas Dr Whittamore.

Selain itu, satu lot inhaler jenis Seretide Accuhaler juga ditarik balik dari hospital, farmasi, peruncit dan pemborong di UK selepas dipercayai turut terkesan.

Bagaimanapun, MHRA turut memaklumkan inhaler selain jenis Vetolin Accuhaler dan Seretide selamat untuk digunakan terutamanya jenis Ventolin Evohaler, antara inhaler sering digunakan.

Feb 20, 2018

Muatnaik gambar makanan di laman sosial perbuatan tidak beradab

Assalamualaikum,

Dulu Aini suka update makanan tempat Aini makan yang best dan akan recommend pada yang tengok gambar Aini tu.. kadang2 apa kite masak di rumah pun akan share juga dalam ig. Satu hari suami Aini pesan, seeloknya janganlah kite share gambar dalam internet sebab kite akan membuat orang tu teringin nak makan. Klau orang tu nk sangat makan masa tu tapi tak dapat maka berdosalah kita. Kita tanggung dosa tu sampai bila..? Aini terdiam dan terpfikir ada betulnya apa suami Aini kata. So since that Aini stop share gambar dalam internet.. Klau ada yang pernah tertengok gambar2 makanan yang Aini share dan x padam2 lagi maafkan Aini. Hari tu Aini buat cucur ikan bilis, ptg tu kakak ipar tengok FB dan dia pun dah terliur.. terus dia pi buat untuk diri dia dan anak2 dia.. kalau time tu bahan2 yang dia nk makan tu tak cukup bahan,  nak pi kedai pun susah.. klau kedai tutup macam mana kan..? kite pun berdosa juga lah kat situ. Aini ada jumpa satu artical pada tahun 2015. memang ada keluar pasal kongsi gambar makanan dalam social media. Jom baca..


------------------------------------------------------------------------------------------------

Islam mementingkan konsep perkongsian maka wajib bagi umat Islam berkongsi makanan yang ditunjukkan kepada orang lain.

Sikap segelintir pengguna laman sosial yang gemar memuat naik gambar-gambar makanan dengan tujuan tertentu merupakan perbuatan tidak beradab menurut ajaran Islam.
Perkara itu dijelaskan oleh seorang pendakwah bebas, Ustaz Fawwaz Mohd Jan dalam satu ceramah dan rakaman video ceramah itu dikongsi di Facebook.
Katanya, Islam mementingkan konsep perkongsian bersama dan jika kita menunjuk-nunjuk kepada orang lain maka wajib untuk kita berkongsi untuk sama-sama merasai nikmat makanan.
“Dalam Islam, nabi kata, sekiranya makanan yang kita makan itu dilihat atau dihidu oleh orang lain maka kita wajib beri kepada orang itu makan makanan yang kita tunjuk untuk mereka merasainya bersama.
“Apa yang kita tunjukkan itu boleh menyebabkan orang teringin. Zaman sekarang ini, ramai orang yang buat begini tanpa menyedari kesan terhadap orang lain yang melihatnya,” katanya.
Katanya, perbuatan itu seecara tidak langsung boleh mengundang kurang senang dalam kalangan rakan-rakan di alam maya apatah lagi ia boleh menimbulkan keinginan terutamanya bagi wanita yang mengandung.
Sehubungan itu, Fawwaz menasihatkan orang ramai agar menghentikan tabiat gemar memuat naik gambar makanan di media sosial terutama menerusi aplikasi WhatsApps dan Facebook.
“Mulai hari ini, tolonglah hentikan tabiat suka memasukkan gambar makanan yang kita makan di dalam laman sosial ini,” katanya.

------------------------------------------------------------------------------------------------
With Love Aini 

Feb 15, 2018

Happy holiday and Happy Chinese New Year 2018

Hello everyone..

Image result for happy chinese new year

I bet you guys are on holiday right now. I'm still working though.. 5pm I'll be on my way back home.. Need to keep my annual leave for certain occasion..hehe.. I've heard the road to north and south of Malaysia is full pack of traffic.. so good luck guys..

By tomorrow and for the weekend i guess i just stay at home, relaxing with my family and my lil cute Yusuf which is now he talks to much and i also don't even understand whats his saying. He likes to walk funny, bending himself, put his arms behind him and walk like an old man with small and fast steps.. can u imagine how he did that? It's hilarious and cute..

Ok gotta go.. have a pleasant holiday guys.. Tata..

With Love,
Aini

Followers